Egyedi hangzásvilágú négyrészes kiadvánnyal jelentkezik a 30Y. A pécsi zenekar csokorba szedte a Szentimentálé koncertprogram eddig lemezen meg nem jelent szerzeményeit, és stúdióalbumot készített belőlük, amit hasonló hangszerelésű feldolgozásokkal, egy szubjektív válogatással és egy filmösszeállítással is kiegészített. A november 26-án megjelenő Szentimentálé című album CD-n, bakeliten és digitálisan is elérhető lesz, és a kiadványt előrendelő rajongók a 30Y lemezének társproducereivé válnak.

A hazai könnyűzenei élet egyik legizgalmasabb rockzenekara, a 30Y évente egyszer-kétszer meglepi rajongóit egy-egy különleges Szentimentálé-koncerttel, amikor kevésbé ismert, halkabb, ugyanakkor játékos oldalát is megmutatja – rengeteg olyan szerzeménnyel, melyek eddig még nem jelentek meg lemezen.

Sok olyan dalom van, amelyeket évekkel ezelőtt írtam, de különböző okokból nem kerültek rá egyik albumunkra sem – mondta Beck Zoltán, a 30Y frontembere. – Ezeket a számokat időről időre újra elővettük, csiszolgattuk, áthangszereltük, és ráérősen kísérleteztünk velük a zenészbarátaink segítségével. Egy idő után észrevettük, hogy a 30Y megszokott stílusától eltérő dalok uralkodni kezdenek rajtunk, és önálló életre kelnek. Mi váltunk a dalok eszközeivé, és egyre több ilyen szerzemény született. Amikor elkezdtük játszani a koncerteken ezeket a dalokat, kiderült, hogy a közönség többre is kíváncsi. Így születtek meg a Szentimentálé-estek, amelyeket a játékosság, a zenei intimitás és a közvetlenség jellemez.

A rajongók örömére a zenekar 2012-ben végre stúdiólemezen is kiadja a Szentimentálé-dalokat, ráadásul a számok születéséhez méltó, újszerű módon. A november 26-án megjelenő anyag valójában négy részből áll. Az első adagban a Szentimentálé-repertoár 14 eddig lemezen meg nem jelent 30Y-dala szerepel, és ez az összeállítás fizikai formában, CD-n és dupla bakeliten is megjelenik (a bakelit formátumon +4 bónuszdal is szerepel), míg a többi tartalom egy számítógépes kód segítségével digitális formában, úgynevezett „vendégoldalakon” lesz elérhető az interneten. Az első ilyen vendégoldalról a legkedveltebb 30Y-szerzemények „szentimentálésított” átiratait lehet letölteni egy kilencszámos blokkban, a második vendégoldalon öt feldolgozást hallhatunk a hetvenes-nyolcvanas évekből (Cseh Tamás, a Kex, a Szélkiáltó és a Bergendy együttes dalaiból), míg a harmadik vendégoldal egy videógyűjtemény 12 számmal, amelyeket Lévai Balázs válogatott ki a 30Y tagjaival forgatott filmetűdjeihez.

A rajongók négyféle, nagyon kedvező árú csomag közül választhatnak attól függően, hogy mennyi tartalomhoz szeretnének hozzáférni, és akár az album társproducereivé is válhatnak. – A 30Y létezése és ereje a közönségből fakad. A rajongóink szeretete és súlya nélkül a dalaink nem törték volna át a falakat. Ezt szeretnénk nekik megköszönni a magunk módján. A Szentimentálé árait úgy találtuk ki, hogy akár a középiskolások is megengedhessék maguknak a vásárlást a zsebpénzükből. Akik november 18-ig a www.30y.hu oldalon keresztül előrendelik a lemezt, az album társproducerei lesznek, a nevük pedig felkerül a lemezborítóra és az internetes felületeinkre is. Emellett a rajongók alkotásai is szerepelnek a borítón: a Városlepedő-akció keretében az előző albumunk turnéjának 30 koncerthelyszínén a nézők lepedőkre rajzolhattak, és ezekből az ábrákból válogattunk néhányat a Szentimentálé lemezborítójára – tette hozzá Beck Zoli.

Az új 30Y-albumról az Egypár című beharangozó klipdalt már tavasz óta ismerheti a közönség, A világ lepedője című felvétel rádiós premierje október 14-én este volt, és azóta már ez az új dal is elérhető a zenekar YouTube-csatornáján és SoundCloud-oldalán.