Az ukrán hatóságok öt évre kitiltották Ukrajnából Fred Durstöt, a Limp Bizkit énekesét. A döntés még november 9-én született – a sajtótitkár szavai szerint – “az ország biztonságának szavatolása érdekében“.

Az Izvesztyija orosz lap októberben arról számolt be, hogy Durst a krími hatóságokhoz fordult levélben. Azt írta, hogy “nagyon boldoggá tenné“, ha orosz útlevelet kaphatna, és vehetne magának egy “helyes házikót a Krímben“. Az énekes felesége, Kszenija Berjazina állítólag az Oroszország által tavaly tavasszal Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten született.

A sajtóban korábban arról is jelentek meg értesülések, hogy a Limp Bizkit jövőre fel szeretne lépni a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeck és Luhanszk városokban.

A Krím bekebelezése és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása óta több, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogató művészt nyilvánítottak nemkívánatos személlyé Ukrajnában, köztük Nyikita Mihalkov orosz filmrendezőt, Joszif Kobzon donyecki születésű táncdalénekest és az orosz állampolgársággal rendelkező Gérard Depardieu francia színészt.

MTI