Decemberben érkezik az HBO Europe támogatásával és az Éclipse Film közreműködésével készített díjnyertes*, egész estés dokumentumfilm, a Reményvasút! A Trencsényi Klára által készített alkotás első fesztivál szereplésén elnyerte az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Next Masters szekciójának Arany Galamb díját.

A dokumentumfilm főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A film valójában egy coming-of-age történt, amely arra keresi a választ, hogy a mai anyagi és érzelmi nehézségekkel küzdő kamaszok miért találnak menedéket ebben a múlt történelmét hordozó, ám hiánypótlóan szeretetteljes és biztonságot adó intézményben.

A film három főszereplője, a vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen, mind nehéz, hátrányos helyzetű kiskamaszok. Az ő sorsuk alakulásának követésével egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk: 10-14 éves gyerekek osztják meg velünk örömeiket, gondjaikat, miközben a külső szemlélő csak a fegyelmezetten menetelő kis felnőttet látja bennük, aki vonatot meneszt, jegyet kezel, tiszteleg. Végigkövethetjük, ahogy ezek a gyerekek a felelőségteljes munka és a családi gondok, kamaszkori bájos biztonytalanságok és indulatok között valódi felnőtté érnek.

A Lipcsei Dokumentumfilm-fesztivál az egyik legrégebbi és legnívósabb dokumentumfilm-fesztivál, az Arany Galamb díj elnyerése óriási kitüntetés az alkotók számára. Az HBO Magyarország a Szerelempatak, a Seb és a Káin gyermekei után a Reményvasút képében is egy újabb büszkeséget könyvelhet el, és a lipcsei zsűri kitüntetésével újabb megerősítést kapott arra, hogy hatalmas potenciál és számos tehetséges alkotó van a magyar dokumentumfilm-készítésében.

A Reményvasút december 13-án, vasárnap debütál HBO és az HBO GO műsorán.

Reményvasút magyar plakát