[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Izgalmas évet tudhatunk magunk mögött mi mozirajongók. 2015-ben számos remek hazai és külföldi film közül válogathattunk, az alábbi lista a RATED csapatának kedvenceit tartalmazza.

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Kezdjük is a sort az idei Oscar- díjassal. A Michael Keaton főszereplésével készült vígjáték nemcsak a legjobb film, de a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is elvitte az Oscar- díjkiosztón. González Inárritu filmje bevezet minket Hollywood kulisszái mögé, ahol megtudhatjuk, hogy milyen is egy elfeledett sztár élete. A remek formai megoldások és a lebilincselő színészi játék miatt szerettük ezt a filmet, amely végre görbe tükröt tart a manapság olyan menőnek számító képregényfilmeknek is.

Whiplash

K. Simmons nem véletlenül nyert Oscar- díjat a film kegyetlen zene tanárának megformálásáért. A Whiplash egy igazán remek dráma, amit szinte az összes kritika az egekig magasztalt. A film rendezője saját fiatalkori élményei alapján forgatta le jazzdobos srác történetét, aki mindenre hajlandó, hogy a legjobb lehessen. Damien Chazelle egy interjúban beszélt arról, hogy régi tanára folyamatosan terrorizálta és gyakorlás közben tényleg véresre dobolta a kezét, mert meg akart felelni az elvárásoknak.

Kódjátszma

A zseniális Alan Turing történetét elsősorban Benedict Cumberbatch alakítása miatt szerettük. Már sokszor leírtuk más filmek kapcsán, hogy a színészt lenyűgöző tehetsége egy vérprofi kaméleonhoz teszi hasonlatossá. Chumberbatch itt sem játszik, hanem teljesen átlényegül a matematikussá, már ezért az alakításért megéri megnézni a filmet. Ezen felül azonban a Kódjátszma egy nagyon izgalmas alkotás, ami magában hordozza a háborús dráma, az életrajzi film és a thriller legizgalmasabb elemeit.

Csadoros vérszívó

Az iráni rendezőnő Ana Lily Aminpour filmje az idei Titanic Filmfesztivál egyik legnagyobb durranása volt. Az igazságosztó vámpírlány történte is több stílusjeggyel dolgozik párhuzamosan, megtalálhatók benne a horror és a western jegyei, de a film-noir vagy a burleszk is képviselteti magát. A főszerepet alakító Sheila Vand remek játéka teszi igazán sejtelmessé és félelmetessé a történetet. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Aminpour munkája vetekszik Tarantino vagy Lynch filmjeivel.

Everest

Az Everest egy végletekig izgalmas és felkavaró film, amely pontosan adja vissza a 8848 méteres csúcs meghódításának emberfeletti nehézségeit. Annak ellenére lebilincselően idegfeszítő, hogy pontosan ismerjük a történet végét. A szereplőgárda is magáért beszél, Keira Knightley és Jake Gyllenhaal neve garancia a remek szórakozásra.

Mentőexpedíció (The Martian)

A Matt Damon főszereplésével készült film méltán kapta az év sci- fije címet. Ridley Scott rendező Andy Weir könyvéből készített meglepően realisztikus és izgalmas alkotást, mely sokszor még az eredeti könyvnél is izgalmasabbra sikerült. A remek humorú és látványos filmnek még az is jól áll, hogy néhol egy picit giccses. A film egyik különlegessége, hogy több jelenetét is Budapesten forgatták.

Ex-Machina

Az Ex-Machina is joggal pályázott az év sci-fije címre. A gépek öntudatra ébredésének problémáit kiveséző alkotás legalább olyan izgalmas, ha nem izgalmasabb, mint a Mentőexpedíció. Az Ex- Machina nagyon emberközpontú történet, pont ettől lesz annyira elgondolkodtató. Hatásvadász akciójelenetek nélkül, csendben tárja elénk az emberiség lehetséges jövőjének elrettentő változatát. Alex Garland filmje a teremtő és teremtmény viszonyát vizsgálja, az emberi felelősség határait járja körbe egy nem is olyan szép új világban. Garland elgondolkodtat és tulajdonképpen megfélemlít minket Ava realisztikus figurájával, aki jobb és legfőképpen okosabb annál az elménél, aki megteremtette és ez az, ami legyőzhetetlenné és hátborzongatóvá teszi.

Mad Max – A harag útja

Bár George Miller filmjének sztorijába valljuk be nem túl sok fantázia szorult, a Mad Max mégis egészen rendkívüli. Az eszméletlen vizuális orgiától tutira az is eldobja az agyát, aki amúgy (mint én is) fanyalog a történetvezetés egyszerűségén. Tagadhatatlan, hogy Miller olyan látványos képi világot alkotott meg, ami egyszerűen letaglózza a nézőt. A sivatagi akciójelenetek pedig valóban annyira pörgősek, hogy csak kapkodjuk a fejünket a megszámlálhatatlan robbanás és ütközés lángviharában.

Saul fia

A felsorolásban végre elérkeztünk a csodás magyar filmekhez. 2015-ben ugyanis több magyar film is méltónak bizonyult arra, hogy Magyarországot újra a filmes szakma élvonalába emelje. Nemes Jeles László alkotása cannes-i debütálása óta folyamatosan menetel előre és nagyon is elképzelhető, hogy az Arany Pálma után megnyeri az Oscart is. Az erős látványvilágú, megrázó alkotás komplex jellemrajzai egyértelműen újat tudtak mutatni a holokauszt felfoghatatlan rémálmáról.

Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly végre megadta nekünk újságíróknak azt a katartikus élményt amire már nagyon régen vártunk. A Liza, a rókatündér egyszerűen káprázatos, talán a legprofibb magyar film, ami valaha is készült. Csudapest alternatív univerzumába csöppenve végre mi elhihetjük, hogy mi magyarok is tudunk minőségi filmeket készíteni, amely akár Hollywood álomgyárában is megállná a helyét.

+1 Star Wars- Az ébredő Erő

Rég nem övezett filmet ekkora irányított hype, mint az új Star Wars epizódot. Magunk is könnyek közt foglaltuk J.J. Ambrams nevét imába, hogy méltó folytatást kreált gyerekkori kedvencünknek. A VII. rész sorra dönti a bevételi rekordokat. A nyitóhétvége giga bevétele után, már át is lépte az egymilliárd dolláros határt, amit gyorsabban ért el, mint az eddigi rekorder a Jurassic World. Az abszolút rekord megdöntéséhez az Elfújta a szél 3,4 milliárd dollárját kéne túlszárnyalnia.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]