[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_facebook type=”standard”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A jövő héten kezdődő 15. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál vendége lesz a DreamWorks Animation nemzetközi igazgatója, Shelley Page is, aki részt vesz az egészestés animációk versenyének zsűrijében, és a tehetséges magyar animációs diákok munkáival is megismerkedik – mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató a mustra szerdai budapesti sajtóértekezletén.

    Az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásaiból merítő fesztivált idén egy héttel később, november 29. és december 3. között rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino moziban, de számos más helyszínen, a Magvető Caféban, a Francia Intézetben és a belvárosi Három Holló kávéházban is szerveznek programokat.
„Hosszú ideje próbáltuk idecsábítani Shelley Page-t, aki maga is animátor, a Roger nyúl a pácban, a Madagaszkár és a Shrek készítésében is részt vett. Most a DreamWorks animációs cég nemzetközi igazgatója és egyik feladata, hogy világszerte tehetségeket kutat fel. Régóta kapacitáltuk, hogy jöjjön kincsvadászatra Magyarországra is, ahol nagyon sok fiatal tehetség van” – hangoztatta a fesztiváligazgató hozzátéve: szeretnék, ha minél több animációs filmet megnézne, alkotóval találkozna.
A fesztivál a százéves függetlenségét ünneplő Finnország animációs alkotásainak külön figyelmet szentel: mintegy 50 alkotást vetítenek a mustrán.
Maria Silvennoinen, a Finnagora kulturális menedzsere elmondta, hogy öt finn vendég is érkezik Budapestre, köztük a Pink Twins stúdió két művésze Vesa Vehvilainen és Juha Vehvilainen.
Az Anilogue meghívottja Sara Diamond a Google Spotlight Stories egyik produkciós vezetője. A kísérleti műhely, amelynek része egy animációs stúdió, a Google központjában működik. A virtuális valóságban megtekinthető animációs filmeket készítenek, Pearl című rövid animációjuk Oscar-jelölést kapott.
Sara Diamond a művészi igényű virtuális valóság (VR) filmekről tart majd előadást a Kino moziban és a VR animációk műhelytitkaiba is beavatja a közönséget. „Azt ígérte, hogy a budapesti közönségnek többet árul el, mint amit általában elmond egy bemutatón, és a még be nem mutatott filmekbe is betekintést enged” – mondta Liszka Tamás, hangsúlyozva, hogy a budapesti nézők is tanúi lehetnek az új műfaj születésének.
Tillmann Hanna a Bölcs Kavics workshop képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mustrán animációs videojátékfejlesztő műhelyt rendeznek, amelyben ezúttal szuperhős-workshopot tartanak. A résztvevők, felnőttek és gyerekek maguk lehetnek szuperhősként az elkészülő animáció főszereplői.
A fesztivál egészestés versenyprogramjában két japán (A világ innenső végén, A saját hangod), egy kínai (Hegyek és vizek könyve), egy belga (Zombillenium) és egy iráni (Teheráni tabuk) alkotást tekinthet meg a közönség.
A rövidfilmes versenyprogramban 30 rövidfilmet mutatnak be, az európai produkciók között három magyar alkotás, Orosz Tina Bye-bye, Mom, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Néhány szó című filmje is verseng a 2000 eurós díjért.
A fesztivált a kínai Have a Nice Day című film nyitja meg, amelyet később a Cirko Film forgalmaz majd a magyar mozikban. A zárófilm Sinkai Makoto Mi a neved? című munkája lesz, amely Japánban minden nézettségi rekordot megdöntött. „Eddig a Chihiro Szellemországban volt a legnézettebb japán animációs film, ezt sikerült felülmúlnia Sinkai Makotónak. Megérdemelten, hiszen Hajao Mijazaki után ő az igazi nagy tehetsége a japán animációs filmnek. Hihetetlenül aprólékos, gyönyörű látványvilága van, és minden ami a japán vizuális kultúrában látható, összesűrűsödik ezekben az animációs filmekben” – magyarázta.

MTI

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]