A Szárnyas fejvadász 2049-ért azóta nem kellett aggódni, mióta kiderült, hogy Denis Villeneuve, a francia kanadai rendezőzseni veszi kezelésbe. Az 1982-es kultalkotás mai napig megosztja a mozirajongókat, de Villeneuve olyan folytatást rakott össze, melybe már nagyon nehéz lenne bárkinek belekötni. Az első rész művésziessége megmaradt, mégis sokkal kifejezőbb a mostani film és persze egy rakat más erénye is van még ezen felül.

Denis Villeneuve az Érkezéssel vagy épp a Sicarióval már megmutatta, hogy eszméletlenül jól ért a hangulatteremtéshez. Legyen a filmek témája akármilyen szerteágazó is, korunk egyik legjobb rendezője megtalálja azt a pluszt, amitől minden alkotása hidegrázós lesz. A Szárnyas fejvadásznak 1982-ben volt egy utánozhatatlan hangulata, amiről 35 évig teljes magabiztossággal gondoltuk, hogy nem lehet megfelelően visszaadni, pláne felülmúlni. A Szárnyas fejvadász 2049-nek viszont úgy tűnik sikerült. Bármennyire is akar várni az ember azzal, hogy leülepedjenek benne a látottak és józanul tudja értékelni a folytatást, higgadtan átgondolva is csak az jut az eszünkbe, hogy ez egy igazi mestermű, mind történetében, vizuálisan és hangulatában is. És hogy ehhez az egészhez mi magyarok is hozzátehettünk valamit, amíg itt forgatott a stáb, az külön büszkévé tehet mindenkit itthon.

A sztori ott veszi fel a fonalat, hogy 2049-ben, 30 évvel az első epizód után egy fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy felkavaró titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt és átírhat mindent a replikánsokkal kapcsolatban. Az ügy érdekében fel kell kutatnia a rendőrség egy régi emberét: Rick Deckardot (Harrison Ford): Csakhogy Deckard 30 évvel ezelőtt eltűnt, és senki nem tudja, hol bujkálhat, vagy egyáltalán miért szívódott fel.

Közel három óránt át tart, míg Gosling felgöngyölíti a szálakat és közben jobbnál jobb karakterekkel találkozunk. Jared Leto, mint az új replikánsokat gyártó Wallace corp. titokzatos vezetője egészen lenyűgöző a szerepében. Ugyanúgy Ana de Armas, aki K hologram szerelmét testesíti meg, jó eséllyel ő lehet az egyik legkeresettebb szépség ezután Hollywoodban. De feltűnik Robin Wright is, akinek a House of Cardsból jól ismerjük a karizmáját, nagyon kellemes őt is a vásznon látni.

A történet tele van érdekes fordulatokkal, melyek rendesen megkavarják a szálakat. Mindezen túl a Szárnyad Fejvadász 2049-et rengeteg tartalommal töltötte fel Villeneuve. A játékidőbe még úgy is sikerült tömérdek eseményt illeszteni, hogy közben K alapos megismerésére, és a csodálatosan elnyújtott vizuális kiteljesedére is jut idő. Harrison Ford bekapcsólódásáig is türelemre van szükség, de nagyon megéri kivárni, mire végre felbukkan, mert borzasztóan jól illik ő még mindig ebbe a különös világba, ahol már végképp nem lehet senkiről tudni, hogy ki is valójában.

A film számtalan kérdést vet fel az emberiség jövőjével kapcsolatban, melyek szinte már kilépnek a sci-fi-ből a valóságba. Nyomaszt, felemel és egészen különös utazásra visz mindenkit ez az alkotás, amihez az IMAX 3D szinte kötelező, mert azon valami elképesztő élményben van része a nézőnek. És talán ez az élmény így egyben a film minőségével eredményhezheti azt is, hogy 35 év múlva ezt a művet is kult státuszban fogjuk kezelni.

Szárnyas fejvadász 2049 (kritika)
Az első rész művésziessége megmaradt, mégis sokkal kifejezőbb a mostani film és persze egy rakat más erénye is van még ezen felül.
9Szerintünk
Olvasói értékelés: (7 Szavazások)
8.1