A Sárkányvarázs cseppet sem varázslatos, sőt sárkány is csak elvétve akad benne. Megkockáztatom, hogy az utóbbi pár év legsilányabb animációs filmjével van dolgunk, beleértve a VUK 2 is, amivel nagyjából be is lőttük a mese színvonalát. 

Ha nagyon rosszindulatú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a Sárkányvarázs a plágium iskolapéldája, bár ezt sajnos nem mondhatom egyértelműen, mert az alkotóknak azért volt annyi eszük, hogy kellőképpen felismerhetetlenné tegyék a más mesékből és filmekből lenyúlt karaktereket. Persze mit várjunk azok után, hogy az ukrán animációs film már a plakátján is az Így neveld a sárkányod hangulatát utánozza? A kérdés természetesen költői volt, mert a Sárkányvarázsban tényleg csak nagyítóval lehet bármi jót és főleg eredetit felfedezni.

A történet Tímár Misiről szól, aki nem akar tímár lenni. Nem névváltoztatásra készül, csak dobni szeretné a családi bizniszt és legszívesebben sárkányokat kaszabolna egész nap, mint édesapja, aki egyszer többé-kevésbé sikeresen végzett egy gonosz és rusnya sárkánnyal. Nos, inkább kevésbé, mert a sárkány lelke beköltözött egy jó boszorkányba és azóta is egy négykezű trollal bulizgat egy elzárt barlangban, ahová Misi apja és egy Gandalf-szerű vén varázsló zárták. Csak úgy szabadulhat ki, ha megszerzi a varázslatos tűzvirágot. Ezt persze a varázsló és a Misi apja nem hagyhatja szó nélkül, így ők is a virág keresésére indulnak. Misi és a varázsló kétbalkezes varázslótanonca, egy szószátyár denevér azonban belerondít a veszélyes küldetésbe és a varázsvilágban rekednek, ahol ezernyi veszély leselkedik rájuk, de természetesen barátokkal is találkoznak majd. Nevezetesen egy árva kislánnyal, aki egyedül él a vadonban. (Elvileg a film nagy poénja lenne, amikor Misi számára kiderül, hogy a fiús, vadóc kislány egy KISLÁNY és nem kisfiú. Csak az a probléma, hogy a karakter végig egyértelműen kislány kinézetű és kislány hangon is beszél, csak egy rusnya sapka van a fején, de ki mondta, hogy minden csajnak jó az ízlése? Még csak utalás sincs rá, hogy őt bárki kisfiúnak nézné, vagy csak nem vettem észre, mert bevallom az első fél óra után az unalomtól ledobta az agyam az ékszíjat és egy-egy gyenge pillanatomban azt tervezgettem mit is főzök majd vacsorára.)

Szóval a már felvázoltakon kívül bejön még a kislány/kisfiú sztorija is, ami csak tovább bonyolítja az eddigieket, ettől inkább csak vontatottabb és bonyolultabb lesz minden. Egy mozilátogató kisgyereknek mindenképpen. Felnőttként nem nehéz követni az eseményeket, de a kusza szálak egy picinek komoly gondot okozhatnak.

Van ugyan értelmezhető tanulság, de manapság, amikor az animációs filmek többsége már olyan témákat taglal, mint a sérült gyerekek önmegvalósítása, vagy a szülői túlféltés fokozatai és a mindennél fontosabb egymás iránti tolerancia, hogy a környezetvédelmet már ne is említsem, akkor már édes kevésnek bizonyul egy újabb sztori a legkisebb királyfiról, aki elindul szerencsét próbálni.

Ha a történet nem klappol, akkor legalább a látvány rendben lehetne, de a Sárkányvarázs karakterei nélkülöznek minden eredetiséget, többségüket egyértelműen csak lenyúlták más mesékből. A szószátyár denevér az Anasztázia című mese fehér kis bőregerét majmolja, de vannak itt dementorok a Harry Potterből, de akár még a Gumimacik gyagyás Tódiját is felfedezhetjük nagyobb kiadásban, ha akarjuk.

A kivitelezés is harmatgyenge, a látvány a legelső számítógéppel rajzolt mesékre emlékeztet. A 3D totálisan indokolatlan, semmi szerepe sincsen, felesleges pénzkidobás költeni a drágább mozijegyre. Igazából az olcsóbbra is!

A mese, amelynél még a VUK 2 is jobb (Sárkányvarázs - kritika)
Megkockáztatom, hogy az utóbbi pár év legsilányabb animációs filmjével van dolgunk, beleértve a VUK 2 is, amivel nagyjából be is lőttük a mese színvonalát.
2Szerintünk
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
1.3