Most, hogy szépen eltemettük a 2016-os évet, ideje visszanézni mely filmek hozták számunkra a legemlékezetesebb pillanatokat. Közel 200 alkotást volt alkalmunk tavaly szemrevételezni, melyekből az alábbi csokrot válogattuk ki, mint a RATED.hu csapatának kedvencei. A lista nem sorrendben lett összeállítva, egyszerűen ezen produkciók mindegyikét nagyon szerettük. Nézzétek át és pótoljátok azokat, amelyeket esetleg még nem láttátok.

A szoba

A szoba egy lenyűgözően csodálatos, lélegzetelállító film, bravúros rendezői megoldásokkal és magával ragadó színészi játékkal. Megismételhetetlen. Mindenkinek látnia kell!

Kritika itt, előzetes itt:

Deepwater horizon

A Mélytengeri Pokol maximális tisztelettel és hitelességgel állít emléket annak a 11 embernek, akik soha nem kerültek elő a Deepwater Horizon katasztrófa után.

Kritika itt, előzetes itt:

Éjszakai ragadozók

“Tanulságos mese arról, hogy mennyire törékeny minden az életben és mennyire eldobható minden körülöttünk. Az biztos, hogy nem könnyű elfelejteni és megnézése után még jó ideig érezzük a filmtől kapott gyomrost.”

Kritika itt, előzetes itt:

Érkezés

“Felejts el mindent, amit eddig a sci-firől gondoltál, mert Denis Villeneuve új filmje egészen biztosan felülmúlja majd az előzetes várakozásodat! Az Érkezés lélegzetelállítóan izgalmas, nagyon eredeti és elgondolkodtató. Olyan nem mindennapi alkotás, ami mindig is viszonyítási pont lesz a műfajon belül.”

Kritika itt, előzetes itt:

Én, Daniel Blake

“A brit rendező sötét hangulatú, felkavaró drámája egészen biztosan az idei év legjobb filmjei között van. Hibátlan alkotás, melynek utolsó mondatai remélhetőleg hosszan elkísérik majd a nézőt.”

Kritika itt, előzetes itt:

24 hét

“Semmit nem hagy ki, semmit nem hallgat el. Pontosan ettől a borzalmas őszinte kegyetlenségtől lesz ez a film gyönyörű szép.”

Kritika itt, előzetes itt:

Kaliforniai álom

“Damian Chazelle és a Kaliforniai álom úgy hozta vissza a klasszikus musical műfajt a mozikba, hogy az a tánc, a zene, a szerelem, mesevilág, a giccs és minden cukormáz ellenére kicsit sem lett gejl. Reméljük, hogy a Golden Globe jelölések után nem marad el az Oscar-eső sem.”

Kritika itt, előzetes itt:

Kubo és a varázshúrok

“A LAIKA Stúdió, a világ egyik legígéretesebb animációs műhelye – már egy Oscar díjjal is büszkélkedhetnek – 2016 egyik legjobb animációs meséjét tette le az asztalra.”

Kritika itt, előzetes itt:

Spotlight

“A szörnyűségek felderítése Pulitzer díjat hozott a Spotlight újságíróinak, de azt is biztosra vehetjük, hogy a filmes változat sem távozik üres kézzel az Oscar gáláról. Egy félelmetes képet festő, eredeti és őszinte filmmel van dolgunk, melyre igazán nagy szüksége volt a világnak.”

Kritika itt, előzetes itt:

A nagy dobás

“A nagy dobás megnézése után garantáltan másképp fogunk tekinteni a körülöttünk zajló eseményekre, de az szintén biztos, hogy ez a film visszaad némi hitet számunkra, hogy Hollywoodból nem csak a butítás érkezik, hanem annak épp szöges ellentéte is.”

Kritika itt, előzetes itt:

A martfűi rém

“Izgalmas krimi és a Kádár-kor kíméletlenül őszinte látlelete egyben, ami bizonyos szempontból még az ártatlanul elítélt Kirják Jánosnak és az áldozatok még élő rokonainak is igazságot szolgáltat.”

Kritika itt, előzetes itt:

Amerika kapitány: Polgárháború

“Végre kaptunk egy olyan képregényfilmet, ahol nem csak a látvány, esetleg a poénok működnek, de a drámai, vagyis mondjuk úgy inkább: emberi oldala is alaposan kidolgozott.”

Kritika itt, előzetes itt:

Az ember, akit Ovénak hívnak

“Hamisítatlan skandináv életérzés és príma fekete humor. Talán így írhatnánk le legjobban ezt a filmet, amely sokkal vidámabb, mint az a legelső pillanatban látszik, és sokkal több van benne, mint egy szimpla életrajzra alapozott, melodramatikus történetben. “

Kritika itt, előzetes itt:

Eddie, a sas

“Az Eddie, a sas igazi filmes telitalálat! Az elragadóan vicces és szeretnivaló történet biztosan felvidít, sőt garantáltan szárnyalni fogsz majd, ha megnézed.”

Kritika itt, előzetes itt:

A legkúlabb nap

“A film üzenete természetesen egyértelmű és teljesen kiszámítható, de ez egyáltalán nem baj, mert miután kijövünk a moziból egyfajta eszelős életöröm kerít majd hatalmába. Hirtelen jó lesz majd bámulni az eget, érezni az eső illatát, vagy csak rámosolyogni egy morcos vadidegenre a metrón.”

Kritika itt, előzetes itt:

10 Cloverfield Lane

“A Cloverfield Lane 10 az utóbbi idők egyik legjobb thriller sci-fi egyvelege, mely az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket, kiszámíthatlan és persze minőségében is jeles.”

Kritika itt, előzetes itt:

Sing Street

“A Sing Street mindenkinek kötelező, aki a 80-as években volt kamasz és annak is, aki nem! Kicsit olyan, mint a kedvenc válogatás kazettád, amit annak idején agyon nyúzattál a magnóban.”

Kritika itt, előzetes itt:

Zootropolis

“A Zootropolis szakít a zsáner megszokott világával és friss, izgalmas megoldásokat használ a nevettetéshez. “

Kritika itt, előzetes itt:

Aljas nyolcas

Az Aljas nyolcasról sajnos nem közöltünk kritikát, de kétség kívül nagyot ütött Tarantino filmje. Legalábbis a türelmes mozinézők számára biztosan, mert elképesztő hosszú párbeszédek vezettek a katartikus végkifejletig.

Előzetes itt:

Deadpool

“A Deadpool igazi polgárpukkasztás, mely a sokszor álszent hősökből is hülyét csinál és képtelenség komolyan venni akár egy pillanatra is. Van néhány hibája, de az összkép és főleg a tabuk döntögetése, illetve a megszokott határokon túl bóklászó megvalósítás nagyon eredetivé teszi.”

Kritika itt, előzetes itt:

A szobalány

“A szobalány egy olyan kiváló filmes ínyencség, amit mindenképpen látnia kell a kommersz filmeken önhibáján kívül ellustult közönségnek, hiszen ilyen minőségi darab már régen került a hazai mozikba.”

Kritika itt, előzetes itt: