A nagypályás Barry Seal „igaz” történetének soron következő feldolgozása egy teljesen korrekt módon összelegózott történet lett, jó alakításokkal és pörgős tempóval. Kicsit ugyan ismerős, de nagyon is megteszi.  

Barry Seal (Tom Cruise) első ránézésre egy tök átlagos pilóta, aki dög unalmas belföldi járatokon ingázik, és nem vágyik másra csak egy kis izgalomra. Az adrenalinért és persze egy kis mellékesért szivarokat csempész olykor Kubából, de igazából semmi komoly, egészen addig, amíg egy belső ellenőrnek tűnő fazon le nem buktatja. A fura pasiról azonban kiderül, hogy nem is ellenőr, hanem a CIA embere, aki be akarja szervezni Sealt. Pilótánk persze rögtön kötélnek áll és mindent kockára tesz a nagy kalandért. Csóró átlagemberből napokon belül átvedlik nagymenővé, aki először még csak fényképeket készít különböző gerilla csapatok támaszpontjairól, később már fegyvereket szállít Nicaraguába, de jó barátságba keveredik a Medellín-kártellel is és töménytelen mennyiségben csempészi át nekik a drogot a határon. Seal dúskál a pénzben és egy ideig még azt is elhiszi, hogy kézben tarthatja a dolgokat, ám a hullámok nyilvánvalóan átcsapnak a feje felett és a szimpatikus antihős nem kerülheti el a sorsát.

Hollywood már elég sok Seal által ihletett filmet készített, ott van például a tavalyi The Infiltrator, vagy a nagy sikerű Narcos, de Johnny Deep is eljátszotta már a maga csempészét, ez volt a Betépve 2001-ben.

A mostani film nem igazán tűnik ki ezek közül, de mindenképpen korrekt munka. Gary Spinelli forgatókönyvíró szépen és izgalmasan vezeti a történetet, remek karaktereket rajzol, vicces, de a drámában is otthon van. Pillanatok alatt megkedvelteti velünk Seal figuráját, akinek bűnlajstroma ellenére is szurkolunk. Kicsit talán túlzottan is keveset foglalkozik a történet hátterével, sokkal élvezetesebb volna a sztori, ha többet megtudhatnánk a Medellín-kártell működéséről, vagy világosabban körvonalazódna, hogy mi is folyt ezzel az üggyel kapcsolatban a CIA berkein belül, de igazából ezek nélkül a részletek nélkül is működik a film.

Doug Liman rendező is megadja a módját, jó ütemben pörgeti az eseményeket, ő és Spinelli igazán jó csapatot alkotnak. Az egyetlen probléma az a munkájukkal, hogy az embernek végig van egy olyan érzése, mintha ezt a filmet már többször is látta volna. Liman nem képes újat nyújtani a témában, így pedig teljesen feledhető lesz ez a mozi. Ettől mondjuk még tök jól fogunk szórakozni és tulajdonképpen ez a lényeg!

Tom Cruise viszont nagyon jó Seal szerepében. Főleg akkor, amikor éppen olyan a világítás, hogy a mérhetetlen mennyiségű botox ellenére is látszik a mimikája. Láthatóan ő is nagyon élvezi, hogy újra egy hús-vér embert kell játszania és nem egy tökéletes gyilkológépet. Legalább olyan jó, mint klasszikussá vált régi szerepeiben. Ezért biztosan megéri megnézni ezt a filmet.

Barry Seal: A beszállító (kritika)
A nagypályás Barry Seal „igaz” történetének soron következő feldolgozása egy teljesen korrekt módon összelegózott történet lett, jó alakításokkal és pörgős tempóval.
7.5Szerintünk
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
7.1